+370 607 49775 info@powdi.lt

Tikriausiai matėte šią madingą tendenciją savo socialiniuose tinkluose – itin ryškios vandenyno spalvos glotnučių stiklinės, undinėlių latė ir viskas su vienaragiais. Mėlynoji Spirulina yra tas magiškasis ingredientas kurio dėka pagaminami šie instagramo verti patiekalai.

Kas yra mėlynoji Spirulina?

Viskas prasideda nuo mums seniai pažįstamos žaliosios Spirulina (Spirulina platensis). Žalioji Spirulina yra mėlynai žalsvas dumblis. Mėlynas pigmentas atsiranda dėl fitocheminės medžiagos fikocianino. Fikocianiną, išgautą iš žaliosios Spirulina, vadiname mėlynąja Spirulina (skamba kiek painiai, tačiau gerokai papraščiau prisiminti, nei žodį „fikocianinas“).

Kokia yra fikocianino / mėlynosios Spirulina nauda?

Ryškios spalvos yra didelio antioksidantų kiekio rodiklis. O fikocianinas turi daug jų! Fikocianinas veiksmingai kovoja prieš laisvuosius radikalus ir pirminiai tyrimai rodo, kad jis gali apsaugoti nervų sistemos, kepenų, širdies ir inkstų ląsteles. Oksidacinis stresas skatina uždegimą, o fikocianinas žinomas kaip turintis priešuždegiminių savybių. Kiti tyrimai, nagrinėjantys galimą teigiamą poveikį sveikatai, rodo, kad Spirulina taip pat gali padėti stiprinti imuninę sistemą ir mažinti kataraktą.

Kuo mėlynoji Spirulina skiriasi nuo žaliosios?

Gamtoje abi, žalioji ir mėlynoji Spirulina, savo sudėtyje turi fikocianino, tačiau čia jų panašumai baigiasi. Žalioji Spirulina yra pilnavertis maisto produktas, joje gausu vitaminų ir mineralų, didelis kiekis baltymų ir būtinųjų aminorūgščių. Ji veiksmingai kovoja su uždegimais (tikėtina, kad fikocianino dėka), stiprina ir palaiko sveiką imuninę sistemą, palaiko širdies sveikatą, mažina cholesterolį ir dar daugiau.

Didžiausias skirtumas tarp žaliosios ir mėlynosios Spirulina, be jų skiringos spalvos, yra skonis! Žalioji Spirulina yra pilnos ląstelės dumblis, taigi, jos skonis labiau primena būtent dumblį. Kadangi mėlynoji Spirulina yra ekstraktas, tad jos skonis ir kvapas yra labiau neutralūs, taigi, ji suteikia dalį Spirulina privalumų išvengiant ne kiekvienam priimtino žuvies skonio.

Kaip vartoti mėlynąją Spirulina?

Mėlynosios Spirulina milteliai yra tokios sodrios mėlynos spalvos, kad pakaks vos žiupsnelio, kad bet koks glotnutis, baltyminis batonėlis ar desertas taptų ryškesnis. Kūrybinė fantazija su šiuo ingredientu neribota!

Šaltiniai:
Chen, HW, Yang, TS, Chen, MJ, Chang, YC, Chen Wang, EI, Ho, CL, Lai, YJ, Yu, CC, Chou, JC, Chao, LKP & Liao, PC 2014, ‘Purification and immunomodulating activity of C-phycocyanin from Spirulina platensis cultured using power plant flue gas’ Process Biochemistry vol. 49, no. 8, pp. 1137-1344. 
 Finamore, A, Palmery, M, Bensehaila, S & Peluso, I 2017, ‘Antioxidant, immunomodulating and microbial modulating activities of the sustainable and ecofriendly spiurlina’, Oxidative Medicina and Cellular Longevity, vol. 2017, ID: 3247528.
 Karkos, PD, Leong, SC, Karkos, CD, Sivaji, N, Assimakopoulos, DA 2010, ‘Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications’, Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2011, ID: 531053.
 Liu, Q, Huang, Y, Zhang, R, Cai, T & Cai, Y 2016, ‘Medical application of Spirulina platensis derived Phycocyanin’, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2016, ID: 7803846.